OS X Yosemite-ről vissza Mavericks-re (avagy, hogyan NE csináld!)

Nos az egész történet ott kezdődött, hogy nem bírtam magammal. Már csak pár nap volt, hogy kiadják az iOS 8-at és eszméletlenül ki akartam próbálni, hogy milyen a Mac-ről telefonálni! Lényegében ez volt a fő mozgató erő, ami rávitt arra, hogy az egyetlen MacBook-mon lefrissítsem az operációs rendszert. Történetesen ezen a gépen dolgozok egész nap…Reggeltől Estig. De gondoltam, hogy azért ez már a sokadik Yosemite Public Beta verzió, így hát olyan nagyon sok probléma csak nem lesz vele.

Így hát fogtam magam, a Mac-t és a Yosemite Public Beta verziót és az egyik este 1 óra alatt meg is történt a frissítés gond nélkül!

Még aznap este ismerkedtem az új rendszerrel. Minden új lehetséges beállítást végignéztem, kipróbálgattam.
Ami számomra a legjobban tetszett, az az új Értesítési Központ és az új Spotlight kereső.

Nagyjából nem is volt vele túl sok gondom. Csak néhányat felsorolva:

  • Általánosságba véve, egy kicsit lassabbnak éreztem az egész rendszert.
  • Safari-ban ha teljes képernyőre kapcsolok egy nagyobb monitoron, majd azt visszahúzom a MacBook monitorjára, akkor nem minden Tab látszódott.
  • Jump Desktop-ban, ha több távoli asztal volt megnyitva és lapoztam az Asztalok között, akkor mindig újra és újra bejelentkeztetett a Távoli Asztalokba, ami igencsak zavaró tudott lenni.
  • Abbyy FineReader Pro 12-es verziója egyáltalán nem indult el Yosemite-n. Ami pedig nagyon nagy szívfájdalmam volt, mivel elég sokat használom.

Lényegében személy szerint Nekem nagyon tetszett az új operációs rendszer, de még sok program (legalábbis amelyeket én használok) nincsenek felkészítve rendesen a Yossemite-re.

Így hát döntenem kellett!
Körülbelül 1 hét használatot követően vissza kell állnom Mavericks-re…

No és itt jöttek a gondok … (előre szólok, kicsit hosszú lesz)

Természetesen folyamatosan van Time Machine mentésem, így egyszerűen gondoltam egyet:
Visszaállni arra az állapotra, amikor még Mavricks volt a gépemen

Nos bármilyen utána olvasás nélkül fogtam magam és elkezdtem visszaállítani az 1 héttel korábbi verziót.
Ugyebár ezt úgy lehet megtenni, hogy a Mac gép bekapcsolásakor Command + R billentyű kombinációt nyomva tartjuk, amíg elkezd betölteni az OS X Visszaállítási Rendszer. Itt 4 alapvető művelet közül tudunk választani:

  • Visszaállítás Time Machine mentésből
  • OS X újratelepítése
  • Online Súgó
  • Lemezkezelő

disk-utility-1

Nos én (tudatlanul) a “Visszaállítás Time Machine mentésből” lehetőséget választottam. Majd kiválasztottam azt a mentésemet, ami még Mavricks-en készült. (természetesen az addig keletkezett adataimat lementettem a második merevlemezre). Körülbelül 1 óra alatt végzett is, majd újraindult.

ÉS ITT JÖN A FEKETE LEVES!
Ugyanis a Time Machine nem menti az operációs rendszert
, csak a fájlokat, alkalmazásokat és beállításokat. És hát ha logikusan átgondoljuk, ez így teljesen jó! Hiszen ha én vennék egy új MacBook-ot amin már az új operációs rendszer van, akkor én csak az adataimat és a alkalmazásaimat, valamint a beállításaimat akarom csak visszaállítani.

Na de én ezt nem tudtam (nem is gondoltam bele) és az újraindítást követően csodálkoztam is, hogy még mindig a Yosemite fut a gépen! Na és persze most már az alapvető Apple alkalmazások (Térkép, Üzenetek, Emlékeztetők, stb…) már nem is indultak.

Na ekkor gondoltam bele a fent megállapított tényre, csak adatokat, alkalmazásokat és beállításokat állít vissza.
Hát gondoltam semmi probléma, akkor először újra kell telepíteni az operációs rendszert Mavricks-re, majd utána visszaállítani (amit az újratelepítéskor úgy is megkérdez).

Nos ismételten újraindítom a gépet, behívom a Visszaállítási módot és választanám az “OS X újratelepítése” funkciót, de az a Yosemite-t telepítené újra! Ez nekem nem jó, így gondoltam egy merészet…

Letörlöm a merevlemezt, majd arra telepítem fel a Mavricks rendszert (amit online letölt majd).
Megnyitottam a “Lemezkezelő” menüpontot, majd kiválasztottam a megfelelő merevlemezt és kiadtam a Törlés parancsot.
Ezt követően kiléptem a Lemezkezelőből és szeretném telepíteni a rendszert, viszont még mindig a Yosemite-t telepíteni. Gondoltam csak egy újra indítás kell….

ÉS ITT ISMÉT JÖN A FEKETE LEVES!!!

Nem reagál a Command + R billentyűkre!
Természetesen, hiszen letöröltem a Visszaállító Rendszert is a merevlemezről…

Itt teljesen kétségbe estem! (most hogyan fogok én telepíteni OS X-et? ÉS HOGYAN FOGOK HOLNAP EZZEL DOLGOZNI?)
Már este 10 körül jártunk, kicsit fáradt is voltam…

Megpróbáltam még egyszer elindítani.
Most legalább megjelent valami a képernyőn…(bár csak egy mappa ikon egy kérdőjellel)

Vártam…türelmesen (igyekeztem)
És egyszer csak elkezdett valamit betölteni! Felkaptam a fejem….OS X Internet Recovery Downloading
Na most már nem bíztam semmit a tapasztalatlan gondolataimra…Gyorsan iPad-en rákerestem… 🙂
http://support.apple.com/kb/ht4718?viewlocale=hu_HU

Micsoda megkönnyebbülés, az Apple még az olyan kísérletező kedvű felhasználókra is gondolt, akik gondolkodás nélkül képesek leformázni a merevlemezüket.

Ugyanis az OS X Lion nyilvános közzététele után forgalomba került Mac számítógépeken lehetőség van arra, hogy a rendszert közvetlenül az OS X Visszaállítás internetalapú verziójának segítségével indítsa el.

Innentől már gyerekjáték volt az egész. Letöltötte az OS X Visszaállítási módot, majd onnan már gond nélkül letölthettem a Mavricks rendszert, majd feltelepítést követően visszaállíthattam a biztonsági mentésemet.

Bár Time Machine mentésből visszaállva egy-két program hiányzott. Például az iWork csomagból a Numbers és a Kynote, a Microsoft Office, a Microsoft OneNote, a Parallels Desktop, a Money (with Sync) programom.
De ezeket gyorsan visszatelepítettem.

Hajnali 2-re “már” mindennel készen voltam… 🙂

Érdemes utána olvasni a menetrendnek. Nagyon jó leírások találhatóak a neten. Például itt van a következő:
http://www.rahulkhemlani.com/index.php/articles/10-downgrade-from-os-x-10-10-yosemite-beta-to-10-9-mavericks

Ti jártatok már hasonlóképpen? – Írjátok meg kommentbe

Leave a Reply