Harapj egy Almát! – 2. cikk – MacBook Pro akkumulátor helyes töltése

Bár az első cikk óta nagyon sok idő eltelt, de így most már sok – sok tapasztalattal tudok beszámolni majd a Mac-es élet szépségeiről.

Már 2 és fél éve használom a MacBook Pro gépemet. Átlagosan napi 12-14 órát fut folyamatosan, így már a kezdetektől nagyon oda figyeltem arra, hogy hogyan is töltöm a Mac-et.
A mostani cikkben arról fogok beszámolni, hogy miért is fontos az, hogy megfelelően töltsük a MacBook-unkat.

2014 márciusában vettem a MacBook Pro-mat és hamarosan átlépem az 1 500 akkumulátorciklust is. Amiről fontos tudni, hogy az Apple hivatalosan (link) 1 000 ciklusban maximalizálja a MacBook-ok akkumulátorát. Az 1 000 ciklust meghaladó akkumulátorokra cserét javasol, mert egy feltöltéssel már nem képesek 7-8 órát működni.

Az akkumulátorciklusok

“A Mac notebook használata során az akkumulátor töltési ciklusokon megy keresztül. Töltési ciklus kezdődik, amikor teljesen lemerült az akkumulátor – de ez nem feltétlenül egyetlen töltést jelent.
Például előfordulhat, hogy félig meríti le az akkumulátort egy nap alatt, majd teljesen újratölti. Ha másnap ugyanezt megismétli, az egy, nem pedig két feltöltési ciklusnak számít. Ilyen módon egy teljes ciklus akár több napig is tarthat.”

Honnan tudjuk, hogy hány ciklust élt meg az akkumulátorunk?

A felső menüsoron bal oldalt kattintsunk az Apple (alma) logóra, válasszuk “A Mac névjegye” opciót, majd a megjelenő ablakban kattintsunk a “Rendszerjelentés” gombra. A megjelenő alkalmazásban A “Hardver” elemen belül válasszuk a “Teljesítmény” menüpontot. Ezt követően jobb oldalt megjelennek többek között az akkumulátorral kapcsolatos adatok. Itt találjuk a Ciklusszámláló sorban, hogy jelenleg hol tartunk.

MacNevjegyTap-2016-09-05

Jelenleg az 1475 ciklusnál tartok

Hasznos akkumulátor monitorozó program – coconutBattery

Szintén a kezdetektől használom a coconutBattery programot, mellyel monitorozhatóvá válik az akkumulátor használata, illetve gyorsan elérhetővé válnak hasznos információk is.
A program ingyenesen letölthető.

coconutBattery01-2016-09-05coconutBattery02-2016-09-05

Jól látható, hogy ugyan közel 1 500 cikluson vagyok túl, de a Design capacity még mindig 85 % körül van. Ennek köszönhetően amikor szombatonként reggel 8-től este 8-ig bent vagyok az egyetemen, akkor is egész nap tudom használni a laptopomat. Ebből jól látható, hogy ha megfelelően töltjük az eszközünket, akkor az Apple által hivatalosan vállalt ciklusok után is tökéletesen tudjuk használni még a laptopot.

Hogy csinálom? – Hasznos tippek

  • Nagyon odafigyelek (minden eszközömnél), hogy csak akkor töltöm, amikor 10% alá csökken a töltöttségi szint és amikor 100%-ig feltöltött, akkor lehúzom töltőről
    • MacBook esetén a MagSafe zöld LED fénye tökéletesen segít ezt betartani.
  • Havonta legalább egyszer teljesen lemerítem a laptopot
  • Retina kijelzős MacBook esetén a képernyő fényerejét minimalizálva akár 1-2 órát is nyerhetünk
  • Chrome helyett Safari, mivel a Chrome-ba beépített FlashPlayer sok energiát képes felemészteni, még akkor is, ha nincs éppen sok oldal megnyitva

Nektek hogy bírja a laptopotok? Milyen praktikák váltak be a hosszú élettartam megőrzésében?

Leave a Reply